Kawa rozpuszczalna – co to jest?

Kawa rozpuszczalna – co to jest?

Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna na całym świecie, a na półkach sklepowych codziennie pojawiają się nowe rodzaje kawy. Jest nie tylko łagodna w smaku, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu. Jest też tańsza od codziennej czarnej kawy. W przypadku kawy rozpuszczalnej można spodziewać się charakterystycznych smaków i aromatów, a także jakości i przyjemności w procesie parzenia.

Historia kawy rozpuszczalnej

Trzeba wiedzieć, że kawa rozpuszczalna została wprowadzona na rynki zbytu zaledwie w latach pięćdziesiątych XX wieku. Brazylijski przemysł kawowy przyczynił się do tego rozwoju, tworząc dodatkową produkcję kawy około 1930 roku. Wymyślili sposób na przechowanie ziaren kawy. Tak narodziła się popularna obecnie kawa błyskawiczna. Jest to jedna z odmian kawy rozpuszczalnej. Jest on produkowany z ziaren kawy w specyficznym procesie technicznym.

Właściwości zdrowotne kawy rozpuszczalnej

Podobnie jak zwykła kawa parzona, kawa rozpuszczalna w wodzie ma wiele mocnych przeciwutleniaczy i komponentów odżywczych. Łącznie z tym, ma to pozytywny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Z obecnych obserwacji wynika, że poprawia ona zdrowie psychiczne i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Warto również wziąć pod uwagę ilość elementów obecnych w kawie rozpuszczalnej. Wstępna analiza wykazuje, że kawa rozpuszczalna w wodzie zawiera:

  • wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • mangan.

Jak robi się kawę rozpuszczalną?

Na rynku są trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, a różnica między nimi wynika ze sposobu ich produkowania. W każdej z tych metod ziarna kawy muszą być jednak prażone, a następnie drobno zmielone przed warzeniem. Proces ekstrakcji nie jest jednakże podobny do procesu parzenia kawy w domu. Kawa parzona jest z niewielką ilością wody o temperaturze 60-180 stopni Celsjusza, ale proces ten podzielony jest na kilka etapów. Wymagane jest wysokie ciśnienie. Ze zmielonej kawy otrzymuje się potężny ekstrakt, który pozwala na wydobycie cennych składników. Następnie ekstrakt musi zostać ponownie skoncentrowany i oczyszczony. Następnym krokiem jest suszenie. Można to zrobić na dwa sposoby: wykorzystując wysoką temperaturę i suszenie na liofiltrze. Suszona kawa występuje w postaci cząsteczek lub pyłu. Liofilizowana kawa nie jest poddawana obróbce cieplnej podczas procesu produkcji, dzięki czemu ma lepszy smak i aromat. Warto zauważyć, że w chwili obecnej do produkcji kawy rozpuszczalnej nie dodaje się ani jednej sztucznej substancji.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com